Comunicat de les treballadores i treballadors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida respecte a la nova licitació

Aula de TeatreNOTÍCIES

Les treballadores i els treballadors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, davant la publicació per part de l’Ajuntament de Lleida de la nova licitació per a la CONCESSIÓ DE SERVEIS PER A LA GESTIÓ DE L’ESCOLA MUNICIPAL D’ARTS ESCÈNIQUES I DEL PROGRAMA FORMATIU NO REGLAT EN ARTS VISUALS I PLÀSTIQUES DE L’AJUNTAMENT DE LLEIDA, volem exposar el següent:

Per tots els arguments que detallem a continuació, l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, actual entitat gestora del servei, juntament amb l’equip de treballadores i treballadors de l’escola, hem decidit NO PRESENTAR-NOS al nou concurs de licitació.

Segons l’Ajuntament de Lleida, aquesta nova licitació és per millorar la qualitat del servei, però nosaltres, un cop estudiats els plecs de prescripcions tècniques i clàusules administratives, arribem a la conclusió que la principal conseqüència de l’aplicació d’aquest nou contracte no serà altre que la precarització de les condicions laborals de les treballadores i treballadors de l’escola i la lògica disminució en la qualitat del servei. A continuació exposem els principals punts que ens han portat a prendre aquesta decisió:

1. Una falsa millora econòmica

L’Ajuntament afirma que l’aportació municipal augmenta un 34%. Aquesta afirmació és enganyosa. En realitat, l’increment respecte a l’anterior licitació és només del 16%, i aquest increment es destina íntegrament a cobrir les noves despeses del programa d’arts visuals i plàstiques. Això suposa, de fet, un increment real del 0%, mantenint així les pèrdues econòmiques provocades per la dotació insuficient de la licitació anterior. També en l’aspecte econòmic, l’estudi de costos que planteja lalicitació tant en les despeses com en els ingressos estimats, presenta uns números que estan molt lluny de la realitat.

2. Retallada en el model educatiu

Malgrat que es promet una millora en serveis, espais i qualitat, la realitat és que el pressupost previst per al professorat implica una reducció de l’equip docent. Aquest fet comportarà una baixada evident en la qualitat del servei i un trencament amb el model educatiu centrat en l’alumnat i les famílies i pel qual hem treballat intensament els darrers anys.

3. Imposició d’activitats d’altres centres

L’equip actual que gestiona l’Aula de Teatre tampoc entén que, en aquesta nova licitació i sota una suposada transversalitat, s’obligui l’Escola Municipal d’Arts Escèniques a assumir la gestió dels tallers d’arts plàstiques que es realitzen a l’Escola d’Art Leandre Cristòfol. Considerem que aquestes activitats ja es duen a terme en un centre especialitzat i que no té cap sentit pedagògic ni organitzatiu que hagin de ser coordinades des de l’Escola Municipal d’Arts Escèniques. Tampoc ens sembla just que ara recaigui en l’escola, la responsabilitat de contractar a unes professores i professors d’arts plàstiques, que es mereixen la dignificació de la seva peculiar situació laboral i no un nyap de solució que no beneficia a cap de les dues parts.

4. Noves disciplines anunciades, però inexistents en el plec

Tot i que es destaca la incorporació de noves disciplines com circ, màgia i interpretació davant la càmera, aquestes no es reflecteixen en la licitació: ni en la programació obligatòria, ni en la dotació econòmica, ni en l’estudi de costos. Ens agradaria molt poder oferir-les, però no hi ha cap garantia real per fer-ho.

5. Problemes amb l’ús dels espais

S’anuncia com a millora l’ús d’espais com La Llotja, però aquest ús genera unes despeses de sala que l’escola no pot assumir amb l’assignació econòmica prevista. A més, la nova licitació limita a només 30 dies per curs l’ús de la sala 1 del Teatre Municipal de l’Escorxador. Aquesta limitació no permet cobrir totes les presentacions previstes per cursos i tallers, afectant de nou la qualitat del servei.

Famílies, arribats a aquest punt, també us volem fer saber que des de l’equip de l’Aula hem intentat treballar conjuntament amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Lleida per tal que aquesta nova licitació incorporés les millores necessàries per a la bona gestió de l’escola. Lamentem que les nostres aportacions no s’hagin vist reflectides en aquesta nova concessió. Ens sap greu prendre la decisió de no presentar-nos al concurs de la nova licitació, però creiem fermament que fer-ho en aquestes condicions seria una irresponsabilitat per part nostra i una falta de compromís i respecte cap a el nostre alumnat i famílies.

També us volem informar que a causa de la finalització de l’actual licitació el pròxim 31 d’agost de 2025, no podrem fer l’habitual procés de matriculació al nou curs 2025/26 a la nostra web. Així que sapiguem com es farà aquesta matriculació us ho farem saber amb la màxima celeritat.

Finalment, volem aprofitar aquest comunicat per agrair sincerament a tot l’alumnat i famílies que formeu part de l’Aula la confiança dipositada en aquest projecte durant els darrers anys. Nosaltres continuarem treballant i lluitant perquè aquesta escola creativa, formativa, integradora i que promou la cohesió social sigui un servei públic i totalment municipal.

Equip de treballadores i treballadors de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida

Comparteix