La Inestable 21 neix l’any 2001 i la Petiestable 12 al 2009 com un projecte educatiu-preprofessional de l’Aula. Al llarg d’aquests anys ha permès als joves i infants de la ciutat viure una experiència que els ha portat al llarg i ample del nostre país en innombrables teatres, festivals i certàmens, mostrant els espectacles a un gran nivell artístic.

Els projectes contenen, en línies generals, un marc educatiu i professional que té per objectiu fer viure l’experiència de formar part d’una companyia “professional” de teatre als joves i infants. Formar part de les companyies permet participar del procés creatiu, crear una producció teatral i realitzar una gira durant un any amb aquell espectacle arreu del territori estatal.

La reacció del públic en veure, escoltar i sentir als “petits-grans” actors i actrius, és de sorpresa al principi i de reconeixement al finalitzar la funció. Ambdues companyies són la demostració que és possible donar veu real als menors, qui són el futur. Acostumats a ser receptors de cultura, esdevenen protagonistes indiscutibles, en agents actius de la societat.

Dades com els més de 60 premis i reconeixements a nivell nacional, que el 40 per cent dels que han participat en aquests 15 anys, acaben cursant estudis superiors de teatre, que el 27 per cent es dediquen professionalment, avalen el projecte.

 

OBJECTIUS


Equilibri entre la pedagogia i el resultat artístic

L’equilibri entre pedagogia, i el seu procés d’aprenentatge, i el resultat artístic de qualitat, és la clau del projecte. L’un sense l’altre no podrien fer possible els bons resultats que hem contrastat al llarg d’aquests anys.

Una de les nostres aportacions a la feina amb menors, és el procés de creació de la dramatúrgia. En l’actualitat, pràcticament tots els textos teatrals estan escrits per adults, fins i tot aquells que parlen i tracten temes dirigits a joves. A això cal afegir la dificultat que tenen els menors de fer-se seves paraules escrites per una altra persona. Nosaltres treballem sobre la base de la creació a partir d’improvisacions i temes oberts que es van desenvolupant al llarg del procés. No hi ha un text fixat prèviament que cal aprendre, sinó que els diàlegs o monòlegs van lligant-se i prenent forma de manera molt més natural per a ells. El resultat? Una interpretació molt més natural i creïble. Ells i elles es transformen al seu torn en petits dramaturgs i creadors d’escena.

Mentre els nois i noies estan en aquest procés, un equip de producció artística i tècnica professional, es fan càrrec de tots els altres aspectes necessaris per a la posada en escena i gira posterior de l’espectacle.

Empoderament d’infants i adolescents

Els espectacles de La Inestable 21 i La Petiestable 12 tenen com a eix principal la visió que tenen els joves i infants sobre tot el que els envolta. Amb això no volem dir que caiguem en el tòpic de presentar obres només relacionades amb la seva vida quotidiana i els seus problemes diaris, sinó que podem plantejar la seva visió d’un problema d’escala global, una revisió d’un clàssic, o endinsar-nos en les preguntes més universals de la nostra espècie.

La Inestable 21 ha fet, entre d’altres: una revisió del Hamlet de Shakespeare, de l’Ubu Rei d’Alfred Jarry en plena Guerra de l’Iraq (2003), una obra sobre una noia jove en coma o una revisió de textos bíblics. I La Petiestable 12: una història sobre la por o un revisió del Somni d’una nit d’estiu de Shakespeare.

Creació de nou públic cultural

Els espectacles de les dues companyies van dirigits a tot tipus de públic, però connecten especialment amb els joves. Tots sabem la dificultat que comporta que els nois i noies de 13 a 21 anys vagin a activitats culturals d’arts en viu, com el teatre, la dansa o la música.

El poder de La Inestable 21 i La Petiestable 12 és el de crear un producte que empatitza de manera molt directa amb aquestes edats i aconsegueix que els joves que s’acosten a veure un del nostre espectacles vulgui tornar a una sala de teatre. Els donem, a més, referents de la seva mateixa edat perquè vegin del que són capaços de fer, sentint-se identificats. Associar una activitat cultural, amb un record positiu i viscut en primera persona, és la millor manera de voler tornar a repetir l’experiència.

PRODUCCIONS


Tots
La Inestable 21
La Petiestable 12